Проект „Нашите герои. Идеология, идентичност и социалистическо изкуство в Нова Европа“


„Нашите герои. Идеология, идентичност и социалистическо изкуство в Нова Европа“ е интердисциплинарен проект за сътрудничество по все още изпълнената с противоречия тема за наследството на социализма в европейското изкуство на XX век. Проектът цели съвместяването на съвременни артистични практики с изследователска работа и дейности по въвличане на широката публика в темата за социалистическото изкуство в неговия културен, социално-идеологически и политически контекст за периода от създаването на комунистически/социалистически държави в Източна Европа до наши дни.
Име: Нашите герои. Идеология, идентичност и социалистическо изкуство в Нова Европа (Heroes We Love. Ideology, Identity and Socialist Art in New Europe)
Форма на финансиране: Програма „Творческа Европа 2014 – 2020“
Срок: 17 октомври 2014 г. – 31 март 2017 г.
Партньори: Художествена галерия Марибор, Словения (водещ партньор); Асоциация BLOK, Хърватска; Център за съвременно изкуство SCCA – Сараево, Босна и Херцеговина; Арт лаборатория – Тирана, Албания; Център за съвременно изкуство „Лазния“ – Гданск, Полша; Институт за етнология и фолклористика с Етнографски институт при БАН – София, България; Музей за югославска история, Сърбия; Университет Приморска, Словения; Културна асоциация Център „Плеса“ – Марибор, Словения.
Ръководител: доц. д-р Николай Вуков
Членове: доц. д-р Николай Вуков, гл.ас. д-р Светла Казаларска

Резюме: „Нашите герои. Идеология, идентичност и социалистическо изкуство в Нова Европа“ е интердисциплинарен проект за сътрудничество по все още изпълнената с противоречия тема за наследството на социализма в европейското изкуство на XX век. Проектът цели съвместяването на съвременни артистични практики с изследователска работа и дейности по въвличане на широката публика в темата за социалистическото изкуство в неговия културен, социално-идеологически и политически контекст за периода от създаването на комунистически/социалистически държави в Източна Европа до наши дни. Проектът борави смело с геополитическото понятие „Нова Европа“, покриващо целия регион от Полша до Албания. „Нашите герои“ предвижда организирането на серия от изложби, артистични интервенции в публичното пространство, международни конференции и уъркшопи.

Амбицията на проекта е да проследи развитието на социалистическото изкуство, разнообразните му художествени форми и проявления, както и прилежащите му художествени образци и творци, като изследва различни казуси и потърси връзката им с някои съвременни артистични развития. Проектът ще постави въпроси, имащи отношение към историческите предпоставки за появата на социалистическото изкуство в Източна Европа, различните му превъплъщения и употреби според геополитическите рамки; ще търси неговите художествени достойнства и полемиките, които го съпровождат; ще се опита да разбере силния интерес, дори фетишизацията, които това изкуство предизвиква в съвременната ситуация; ще зададе въпроси относно ролята му по време на прехода. До голяма степен непознати и лишени от адекватна интерпретация, много от произведенията на социалистическото изкуство се отличават с висока степен на оригиналност и притежават потенциал да бъдат подложени на нови интерпретации. Проектът се стреми да открие забравени, отхвърлени или осмивани произведения на социалистическото изкуство, които със своята формална, наративна или естетическа сила надскачат политическото; екипът съответно ще се опита да дефинира тяхното място в историята на изкуството и потенциалната им „добавена стойност“ за бъдещи развития. Проектът си поставя за цел да реконструира един важен сегмент от общата история на „Нова Европа“ и да засили междукултурното зачитане и разбиране посредством транснационално сътрудничество и мобилност.

Проектът е структуриран в четири тематични ядра, към които са прицелени съответните артистични интервенции, конференции и уъркшопи: 1) Политика, естетика и изкуство през социализма; 2) Социалистически паметници и модернизъм; 3) Героично изкуство и социалистически реализъм; 4) Постсоциализъм и носталгия.

Блог и Фейсбук страница: https://heroeswelove.wordpress.com/

Всеки, който желае може да вземе участие в международния фото- и видеоконкурс, който се провежда в рамките на проекта „Нашите герои. Идеология, идентичност и социалистическо изкуство в Нова Европа“, подкрепен по Програма „Творческа Европа 2014 – 2020“, по който ИЕФЕМ – БАН е партньор. Можете да споделите и публикувате свои фотографии и видеоклипове, отразяващи различни обекти и различни аспекти на „социалистическото наследство“, в Instagram с хаштаг #HeroesWeLove. Отличените фото- и видеоматериали ще бъдат включени в заключителната пътуваща изложба по проекта „Нашите герои“ през 2017 г. Победителите в конкурса ще получат и парични награди от 250 EUR (първо място) и 150 EUR (две поощрителни награди). Конкурсът продължава до 30 ноември 2016 г.
Повече информация за конкурса: https://heroeswelove.wordpress.com/2015/10/29/international-instagram-photovideo-competition-heroes-we-love-2/.
Източник: http://iefem.bas.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *