Нова книга: „Българоезичните мюсюлмани в Западна Тракия през втората половина на XX в.“


Вече може да бъде потърсена новоиздадената книга на младия изследовател Явор Саръев „Българоезичните мюсюлмани в Западна Тракия през втората половина на XX в.“

Темата за Българоезичните мюсюлмани в Западна Тракия през втората половина на ХХ век се отнася до една от най-трайните последици на вековната османска имперска политика, която добива все повече актуалност и значение днес – конвертирането на балкански християни. Поставя се акцент върху въпроса за състоянието на българоезичните мюсюлмани в Западна Тракия (Северна Гърция), намиращи се на кръстопътя между езикова, национална и религиозна принадлежност, който до момента не е намерил подобаващо място в историческата научна литература у нас. Това се отнася най-вече за периода на Студената война, когато Западна Тракия е „гореща граница” между НАТО и силите на Варшавския договор.

Книгата е докторска дисертация, базирана на неизследвани до този момент документи от българска страна и осветлява състоянието, в което се намират мюсюлманите в района на Ксанти и Комотини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *