15 март – Представяне на резултатите от проведените през 2017 г. теренни археологически проучвания на на средновековния Червен

На 15 март, четвъртък, от 18 часа в зала „Kняз Александър I” на Историческия музей в Русе ще бъде представена презентация на тема „Средновековният Червен и църква №16“, на която археологът Светлана Великова ще запознае присъстващите с резултатите от проведените през 2017 г. теренни проучвания на археологическия резерват.

През миналата година разкопките на средновековния Червен се осъществиха в напълно нова крепостна зона. Открита бе основа на църква – шестнадесетата до момента, намерена там. Разкрити са и множество фрагменти от стенописи в разнообразни цветови нюанси, които някога са украсявали стените на постройката. По мнение на археолозите това е един от най-преставителните храмове в средновековния град.

Червен е археологически обект със значим принос в изучаването на средновековната българска култура. На негова територия са разкрити още замък, крепостни стени, два подземни водоснабдителни прохода, много църкви, обществено-административни сгради, както и жилища и различни значими археологически находки.
Източник: http://www.desant.net/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *