Пакана за конференция: „Представи и миражи: „Чуждото“ в „своята“ литература“

Академичен Кръг по Сравнително Литературознание (АКСЛИТ / CALIC / ACCL) http://calic.balkansbg.eu

Академичният кръг по сравнително литературознание предвижда да проведе през 2018 г. научна конференция на тема: Представи и миражи:„Чуждото“ в „своята“ литература“

Вниманието ще бъде насочено към представянето на етническия и религиозен друг в различните литератури. Ще се търси развитието на отношението към другия в най-широки хронологически и географски граници. От античните варвари до днешните мигранти и бежанци. Насочването към други изкуства също предлага изкушаващи възможности за наблюдения и сравнения. Други примерни тематични полета:

Кой е другият, кои са другите?

Къде минават разделителните линии?

Еволюцията в представите за другите.

Толерантност и отстъпление от толерантността.

Сравнения между образите на другите в различните литератури.

Колонизатори и колонизирани – взаимни гледни точки.

Чужди модернизатори и свои традиционалисти.

Погледът на Другия Сътворяване на Другия (200 години „Франкенщайн“)

Предвиждаме конференцията да се проведе 12-13 април 2018 (четвъртък и петък) в Софийския университет, Зала 1. Материалите от конференцията ще бъдат публикувани на сайта на Академичния кръг.

Поканват се всички, които се чувстват провокирани от предложената тема, да изпращат заявки, придружени с резюме от около 600 знака, на организаторите на конференцията: Николай Аретов, Теодора Цанкова, Румяна Станчева, Бойка Илиева, Витана Костадинова, Маламир Спасов на емейл calic.bg@gmail.com Краен срок за заявки, придружени с резюмета – 28 февруари 2018.

Източник: http://ilit.bas.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *